November 07, 2010

tukasta asiaa

luin jaanan (en tunne) kokemuksia shampoottomasta elämästä sen blogista. tsekkasin myös vanhoja postauksia projektin alkuajoilta. kuukauden jälkeen kommentit oli että sooda on aivan yhtä hyvä kuin shamppokin ja hiukset on jees ja jee. tuntuivat ehkä rasvaisilta jossain vaiheessa ja ponnarilla piti pitää. lopulta kokeilu päättyi koska hiukset jostain syystä kuitenkin tuntui likaisilta. käsitin että tarkoitus oli päätä eroon kemikaaleista ja muovipuollojen ostamisesta, mutta en ihan muuten käsittänyt mikä tuo idea oli... yhtä hyvin voisi viettää saippuatonta elämää, tai ehkä ainakin omassa keittiössä keitellä saippuansa. olihan se elämä kivikaudella niin helvetin paljon luonnollisempaa ja hienompaa, olisimpa halunnut haistaa sen aikaisten henkeä ja kainaloa. vaan kukas sanoo että hyvälle tarvis tuoksua, ja hyväkin on kai suhteellista. sitäpaitsi haiseehan ihmisen paras ystävä koirakin. lol.

olen kuullut juttuja kamalista silikonimyrkyistä mutta vähän todisteet (sen seurauksista) ontuu. joillain ihmisillä on vahvat ja paksut hiukset ja joillain ohuet ja hennot, ja se ei tunnu olevan suhteessa siihen mitä shampoota käyttää. jos hiukset on helvetin likaiset niin sitten ne kyllä alkaa näyttää tuuheammilta mutta se johtuu paskan määrästä ja siitä että ne "tarttuu" toisiinsa, eikä siitä että niiden laatu olisi parin päivän likaantumisen jälkeen parantunut. mutta jos kemikaalit hirvitää niin luulis että jossainn olis reseptejä kuinka voi keittiössä vääntää jotain ekoluomu-shampoota ite. mä en lähtis siihen mutta kannattaisin täysin ja uskoisin sen tehokkuuteen, täysi pesemättömyys vaan jotenkin ontuu omassa mielessä.

käytin halpis L'Oreal-shampoita koko nuoruuteni ja pitkiä hiuksiani ja niiden laatua ylisti myös kampaajat, ja kauhistuivat tietysti kun keksivät kysyä mitä shampoota käytän. myöhemmin siirryinkin käyttämään kampaamotuotteita, mutta en sentään väitä että sillä olisi kauheasti merkitystä hiusten kunnon kannalta. aluksi kyllä uskoin niin. eiköhän ne puhdistu melkeen millä vaan kokovartalosaippuallakin, riippuu vähän hiuksista että mitä ne tykkää ehkä. nyt kuitenkin tykkään Tigin Superstar-shampoosta niin paljon etten halua mitään muuta. se on riittoisaa eli hinta maksaa itsensä takaisin ehkä osittain ja aivan yks hailee vaikkei maksaisikaan, hiukset tuntuu erilaiselta pesun jälkeen, ehkä vähän karheammilta ja siksi tuuhean oloisemmilta, siis käyttäytyy ja näyttää myös erilaiselta. pahat silikonit varmaan tekee siinä työtään.

mutta vielä tosta shampoottomuudesta että en tajua tosiaan logiikkaa jättää yksi osa kropasta likaiseksi, "pysyy se puhtaana itekseenkin/vedellä" ajatuksella. tuota voisi siis soveltaa kroppaan tai hampaisiin kai myös, en tiedä mikä luonnonlaki olisi että vaan hiukset pysyy puhtaana itekseen. tuo kivikaudelle palaaminenkin vain hiusten tasolla on outo jos muuten ei asu luolaihmisen tapaan.

ja muovipurkit... niitä voi ostaa tietyistä kaupoita isompia, ja jos muovia haluaa säästää niin sama määrä säästyy monin muin keinoin varmaan... shampoon ostamatta jättäminen on aika tehotonta. ja onhan ne myrkyt kauheita, joka vuosi miljoonia vauvoja syntyy vammaisina koska niiden äidit käyttää shampoota? ja shampoo varmaan aiheuttaa rintasyöpää ja aivoohalvauksia myös.

tuosta tuli mieleen että rastojen omistajat usein pesevät harvoin hiuksiaan ja ne muuten oikeasti haisee silloin. omistaja itse varmaan tottuu eikä haista mutta ihan objektiivisesti voin kertoa koska olen haistanut rastoja että ne haisee (jos ei ole pesty hetkeen). uskon että sama pätee muihinkin hiuksiin mutta likaisten hiusten haistelusta mulla ei ole niin paljoa kokemusta. Jaana tosin sanoi ettei sen hiukset haissu mutta tässä epäilen juuri tuota tottumisteoriaa.

Memmu blogaa samasta aiheesta (shampoottomuus-kokemuksiaan). silmäleikkaukseen mennessä oli pessyt hiukset. miksi helvetissä, eikö pesemättömät hiukset vain sovi joka tilanteeseen vai oliko sillä vaikutusta leikkauksen tulokseen? no, kuitenkin, huomioni kiinnitti se että shampoo-pesun jälkeen oli kuulemma harjaaminen vaikeeta, ei meinannu harja mennä läpi ja takkua syntyi. mun hiukset alkaa takkuuntumaan likaantuessaan eikä toisin päin. mutta se johtuu varmaan pahasta shampoosta. ei ne näin lyhyenä kyllä oikeen takkuunnu anyway. pitkänä takkua tuli joskus. Memmu kertoo että hiukset voivat nyt ilman shampoota paremmin kuin koskaan. se on tietysti mukavaa. yritän tässä kuvitella kuinka hyvin mun hiukset vois jos en käyttäs shampoota. se on aika vaikeeta, koska vaikka en tiedä mitään absoluuttista täydellisyyttä niin olen kuitenkin aina ollut tyytyväinen hiuksiini ja siihen miltä ne tuntuu/näyttää.

se edelleen mietityttää kuinka Istanbulissa en yksinkertaisesti tarvitse hoitoainetta. olen kelannut että se voisi olla tottumiskysymys mutta ei se kyllä ole, joskus jätin suomessa käyttämättä jos oli kiire tai laiskuus iski mutta ei sit oikeen pidemmän päälle voinu, hiukset meni jotenki vituiks (shampoon syytä!), oli kuivat tai takkuiset tai jotain... täällä mulla ei vaan ole sellaisia ongelmia. se on pakko olla kosteampi ilmasto tai vedenlaatu, tai molemmat.

rahanmenonkin jompikumpi (tai molemmat naiset) mainitsi shampoottomuuteen. en tiedä montako desiä sitä yhteen pesuun meni mutta ei se Pirkka-shampoo (tässä näkökulmassa kaikki shampoot on yhtä pahoja tai huonoja eli halvin kelpaa) tai joku L'Oreal kyllä kallista ole... maksaa jonkun leipäpaketin verran, ja pitäs oikeesti riittää muutaman viikon vähintään. toi nyt oli taas niin henkilökohtainen mielipide kuin blogilta voi odottaakin, jos sitä menee puol desiä joka päivä niin sit se kai vaan on niin. täällä jostain syystä isot shampoo-pullot (0.75 litraa tms); Dove jne maksaa vaan about euron, eli turkkilaiset ainakin voi myrkyttää päänahkaansa vaikka olis ...öö, normiturkkilaisen palkka. joka toi mieleeni että sain tietää yhden tuttavani palkan, tyyppi on kansainvälisessä yrityksessä aulatiskillä eli receptionist, tuntipalkka reilu 2e.


pesin tänään muuten hiukset Pahalla Shampoolla. helvetti että tuoksuu hyvälle.

No comments: