November 13, 2011

päällimmäiset ajatukset

Iran oli ihan mielenkiintoinen kokemus. turistille ei kyllä arkielämän vaikeus ihan silmämääräisesti katsomalla aukea. Iran vaikuttaa oikeastaan liberaalimmalta kuin odottaisi. mutta sitten kun ihmiset selittää kuinka mitään ei voi tehdä ja joka päivä kielletään jotakin niin maan oletettu ankeus palaa uomiinsa.

musta chador-huivi johon konservatiiviset naiset pukeutuu on naurettavan epäkäytännöllinen, sitä pidetään yllä ja päällä käsin, kainalossa tai suussa. ja kuin säkällä, chadoriin pukeutuvat naiset ovat järjestään vähemmän viehättäviä kasvoiltaan. ihan sama kai millainen teltta päällä jos peli on menetetty. eh, mutta joku selityshän tohonkin on oltava, iranilaiset naiset on keskimäärin todella kauniita.

iranilainen ruoka ei pääosin kutkuttanut makuhermoja. parin hyvän tai ok-kokemuksen peitti joukko pettymyksiä. kebab oli mielestäni heikompaa kuin turkissa, makeat pääruokalajit ei lämmitä, yllättävät superhappamat (etikka tms) maut säikäytti kokeilemasta paljoa enempää. ketsupilla koristeltu makaroni hienostoravintolan salaattipöydässä oli facepalm-hetki yhtälailla. pikaruokakin oli yleensä (oikeasti) mautonta, ja joskus raakaa tai muuten vaan heikkolaatuista. yhden hyvän pizzan kyllä söin. niin, ja halvat hinnatkaan ei ole tekosyy kun ruoka oli kalliimpaa kuin turkissa - ja siis tulotaso about samoissa. ravintolareissu ilman mitään hienouksia oli helposti 50tl/23e. hienoja ruokaperinteitä varmaan riittää ja kyse on paljolti makuasioista ehkä, ei vaan ollut mun juttu.

aika monta kertaa meinasin ansaita sakot hyppimällä lääkärin kaulaan ja kainaloon keskellä katua. oli vaikea muistaa siveyssäännöt välillä. oikeastaan aika ahdistavaa jos pidempään joutuisi hillitsemään itseään, saati ettei voisi edes hotellihuoneen yksityisyydessä osoittaa tunteitaan. ei käy kateeksi iranilaisia.

huntu muistui aika hyvin, mutta välillä se oli valunut jonnekin taakse ja kiskoin sitä sitten puolipaniikissa edemmäs. yllättävän nopeasti se siis meni alitajuntaan että ilman huivia on jotenkin väärin ja epäsopivaa. mutta kuuma se on ja helvetin ärsyttävä.

rajamuodollisuudet ovat aika nihkeitä täällä päin maailmaa. epämääräiset jonot, häsläys ja loputon odottaminen ja säätö. ja siinä missä muualla maassa on ihan "normaalijakauma" porukkaa niin rajalla on oikeasti suhteettomasti vanhoja, sairaita, konservatiivisia ja hygieeniarajoitteisia. siis yleensä noita kaikkia yhtäaikaa. mikä helvetti just niitä liikuttaa maasta toiseen. taisin just tajuta - kaikki yhtään kynnelle kykenevät tietenkin lentää välttääkseen tän shown.

koulutettu ja fiksu ystävämme kertoi että Kermanin lähellä asuu maan alla 2km syvyydessä kääpiöitä. olin hiukan pettynyt koska moinen tarina ei sovi omaan maailmankuvaani. hän myös sanoi nähneensä yhden livenä. ja hallitus kuulemma tietää asiasta mutta on hys-hys. no, kieltämättä Google-haut "kerman midget" ja "Iran midgets" olivat sensuurilistalla eli sain tylyn kieltoviestin. mutta ehdotin ystävälleni että koska aihe on itse asiassa lähellä hänen alaansa, hän selvittäisi kääpiö- juttua hieman enemmän ja informoisi minua...:) passiivis-aggressiivista?


töihin paluu ei oikeen kutkuta mutta eihän se ikinä.

No comments: