May 16, 2013

uutispläjäys setvitty

HS:n Viikon väite "osastolla" on kääntäjä (nimike on suomentaja, mutta koska en tiedä sillä olevan eroa niin käytän maallisempaa termiä käätäjä jonka tunnen varsin hyvin) joka valittaa suomenkielen muutoksesta ja kielen englannittumisesta. kommunikoinnin tarpeet on vaan muuttunut, tsorge. ja ei useiden kielien osaamisen arvoa voi väheksyä vuonna 2013, ja kun kieliä osaa ja niitä on jokapuolella niin ne vaikuttaa toisiinsa. silleen nykyisetkin on pitkälti syntyny?

kääntäjä jatkaa: "Lap­sem­me me­nes­ty­vät Pi­sa-tut­ki­muk­sis­sa. Se joh­tuu ni­men­omaan sii­tä, et­tä suo­men kie­len loo­gi­nen, abst­rak­tiin ajat­te­luun so­vel­tu­va ra­ken­ne suo­sii ny­ky­ajan maail­man on­gel­mien rat­ko­mis­ta."  se johtuu nimenomaan siitä? jonkun tommosen kääntäjän pitäis varmaan tietää asiasta jotain mutta olen reippaasti eri mieltä. suomen sukulaiskielet ja muuten samalla tapaa loogiset kielet (ja foneettiset) pitäis kai olla sit kans top 10-20:ssä?? etenki reading-osiossa. niinku georgia, ...ja TURKKI. so much for that theory. (lisäksi kiina vielä loistaa ykkösenä.)

uutisissa on lisäksi olleet Jemenissä siepatut ja mitä niistä mun maksettu paitsi lunnaissa niin muuten. ovat varmaan tyytyävisiä kun väkisin piti mennä johonkin maahan mihin sanottiin ettei sais mennä ja sit joku kokonainen osasto tyyliin tekee töitä kuukausikaupalla et ne saatais pois sieltä. ja Omanin itsevaltias kai maksoi ne lunnaat. tästä on kiistelyä et pitäskö niiltä periä rahaa takaisin vai ei, kun eihän maksakirroosipotilaaltakaan peritä rahoja hoidosta vaikka ite on ittensä siihen juopotellu? paitsi et maksakirroosin syntymekanismi vaan ON monimutkaisempi kuin se et ostat lipun Jemeniin ja joudut kaapatuks (=ei yhtä selvä, maksakirroosin syntyyn voi vaikuttaa muutkin osatekijät), niin mun mielestä ei vaan voi verrata. mutta suomi on sellainen sääntöjen maa. vuonna 1906 joku sai tehdä jotain tai jollekin annetiin jotain ja hemmetti tradiota on pakko jatkaa koska muuten olis EPISTÄ. suomessa mikään ei saa olla epistä. no mäkään en tykkää jos joku on epistä, turkissa "epikseen" vasta olenkin tutustunut toden teolla, mutta kaikki ei vaan aina voi olla niin oikeudenmukaistakaan ja kaikkea ei voi vertailla keskenään ihan oikeasti.  näkisin että koska lunnaiden maksamista ei edes myönnetä niin ne voi unohtaa mutta ne kulut (sanoiko joku viranomainen että puoli miljoonaa?) vois jakaa tälle pariskunnalle kyllä. tai ehkä jonkun 50-70% kuluista. onhan se jumalaton summa mutta kun kirjoittaa kokemuksestaan kirjan ja myy elokuvaoikeudet niin ehkä se auttais jo alkuun? ja kyllä lakia vois muuttaa itävaltalaiseen suuntaan jossa tällaisissa tapauksissa peritään niitä kuluja. vai oliskohan se epistä, kun fräntiltä ja vahaseltakaan ei vuonna nakki peritty?

edelliseen liittyen (hiukan), Jani Kaaro kirjoitti HS:n kolumnissaan "sääntöilijöiden maasta". hyvä teksti. kyllä sääntöjä on jotain hyvä olla, ei mua kiinnostais anarkiassa elää, tai paikassa joissa sääntöjä voi kiertää esim. korruptiolla tai jossa ihmiset ei edes tiedä mitä sääntöjä niiden pitäs noudattaa. mutta toi Kaaron mainitsema sääntöily liipaa aika läheltä mun joskus valittamaa "kädestäpitämistä" tai "holhousta". jos lapsi hukkuu salaojaan niin sala-ojat pitää kieltää lailla ja sisäministerin erota koska ei ole keksinyt kieltää niitä aiemmin. jne. sit vasta on tyytyväinen olo kun syyllinen on löydetty ja rankaistu. tänään puhuin muiden skandinaavien kaa ku oltii kahvilla että joku turkin ja kotimaan välimuoto olis aika hyvä. mä kelaan et viel hieman enempi himaan päin (koska kyllä suomi vaan toimii aika hyvin!) mut se pahin särmä kun lähtis. niinku parveketupakoinnin kieltäminen tai siitä jankkaaminen ja noin.  no mut ei se mihinkään lähde, pitää vaan sit ite valita missä asuu, ja kyl mä kelaan et se mulle on viel joskus suomi.











No comments: