August 29, 2007

laiskat suomalaiset ja kreikkalainen mytologia

"suomalaisnuoret tekisivät vähemmän töitä kuin muut eurooppalaiset" by HS
vastavalmistunut suomalaisnuori odottaa tekevänsä ensimmäisessä työpaikassaan n.42 tuntia töitä viikossa. kysely tehtiin korkeakouluissa ja yliopistoissa (mikä selittää paljon, en usko samaa kampaajista).

mutta karua on. minä en voi kuvitella tekeväni noin paljoa ensimmäisessä enkä viimeisessä työpaikassani. pistää oikein filosofisesti miettimään että mitä olen missannut, harvemmalle työ nyt suurta riemua on, sopii vaan toivoa että siinä jotenkin pääsisi osaamistaan käyttämään ja ehkä että se olisi haasteellista, eikö ne ole niitä normi-toiveita? ja sitten niihin uhrattaisiin 42h/viikko? miksi? työnantaja vaatii, pitää alkaa rakentamaan uraa heti... (oletan). en keksi muita isoja motiiveja kuin tuon uran. no joo onhan sit raha. eka työpaikka ei maksa varmaan niin hyvin kuin myöhemmät työpaikat joten matalaa palkkaa pitää kompensoida, opintolaina on maksettava. olisko näin? laina on aina laina mutta saa olla kohtuuttoman paska palkka jos ei sitä normituntimäärillä makseta. ja kaikillahan mielestään on kohtuuttoman paska palkka, tiedän. se on ihan naurettavaa, työntekijä-tason palkalla tulee suomessa yleensä toimeen jos ei itse säädä. säätäminen on liiallista shoppailua ja liiallisia lainoja ja lapsia ja muuta rahanmenoa joka pitäisi pystyä välttämään halutessaan. (tietysti lapsia pitäisi pystyä hankkimaan kyllä). olen nähnyt tyyppejä joiden elintaso vaan vaatii isompaa palkkaa kuin mitä ne saa, jos asuu krunikassa ja juo joka ilta kalliita punkkuja, ei varmaan asiakaspalvelijan palkalla selviä. no eksyin aiheesta, monta kertaa. ura on tavallaan helvetin ymmärrettävä syy, se on joka puolella, se on normaalia ja osa elämää, kehityt ja edistyt työssäsi ja saat sitä mukaa paremman aseman ja parempaa liksaa... tms. mutta mä en tajua tätä, ja musta se on epäilyttävä motiivi. "käytän koko nuoruuteni ylitöissä istuessa jotta 55-vuotiaana voisin mennä työajalla golfaamaan ja olla joku pomo ja ostaa uuden volvon" ...

tein itseasiassa varmasti joskus ton 42h töitä viikossa, kun olin valokuvausliikkeessä, kesällä kun oli kiire, joskus 2002 tms. muistan että olisin ollut muutaman kerran 6 tai 7 päivää putkeen töissä. mutta se oli väliaikaista. ja sen jälkeen olin hajalla. ei ollut omaa elämää. mua ei kiinnosta vaikka olisin ihan vitun köyhä, mutta 42 tuntia on vaan liikaa. jos tuntus et mitenkään ei selviä niin sit ehkä menisin takaisin kouluun ja hankkisin taas jonkun ammatin. en yleensä pysty noin suunnitelmalliseen toimintaan, mutta siis jos olisi pakko. sitä vaan miettii että mitä vittua olen missannut että tollanen tosiaan on normaalia, vaikka se ei minusta ole hyväksyttävää. siis kellekään. jos nyt välttämättä haluaa mutta tuskin kovin moni. maailmassa on virhe. (newsflash...). aika lapsellista, kiinassa ei ole ihmisoikeuksia ja afrikassa kuollaan nälkään ja minä vaan ihmettelen 42tuntista työviikkoa (ekassa työpaikassa mutta silti). no tämä on kuitenkin lähempänä minun elämääni ja jotenkin pääsi yllättämään pahasti. on varmasti jotain mitä en tästä tiedä, varmaan noissa duuneissa voi ainakin jonkun osan työajasta kuluttaa semi-laillisesti irccaamiseen. tai sitten kyse on laskutetusta ajasta eikä todellisesta työajasta, ehkä kysely ei ollut tarpeeksi spesifi ja suomalaiset nuoret professionaalit käsittivät ymmärrettävästi väärin.

mutta Kreikallakaan ei taida olla suurempia ongelmia kuin työtunnit tai muut, ainakaan ei sammutuskalusto kelvannut, tai edes henkilökunta. tiedän, että ne pyys jotain muuta kuin mitä niille tarjottiin, mutta on se vittu outoa jos palomiehet tai asiantuntijatkaan ei kelpaa, niistähän olis varmaan haittaa? vittu tolla menolla palaa koko saari (olettaen että Kreikka on saari, jos ei ollutkaan niin ihan sama), siinähän miettivät sitten...

"se oli kiinni siitä kun ei saatu sitä raskasta kalustoa kun kellään ei ollut lainaa" "niin juuri, raskaalla kalustolla tämä olisi pysäytetty iiiihan alkuunsa" "tässä mitään palomiehiä tarvita vaan raskasta kalustoa, prkl"

"Achilles, eikö meidän asiantuntijatkin sanonu että raskas kalusto on se mitä maastopaloissa tarvitaan?" "err, meillä ei ole asiantuntijoita, oikeistolainen hallitus leikkasi ne viime budjettiriihessä pois"

"Hepheastus, Zeuksen poika, miksi annoit tämän tapahtua meille, rukoilimme sinua öin ja päivin, kansasi kärsii?!1!" "Hippolyte, poikani, minähän vastasin rukouksiinne ja olisitte saanut vaikka kuinka paljon skandinaavista miestyövoimaa ja aivoja, mutta teille ei kelvannut, kärventykää siis vaan siellä helvetin liekeissä. yst. terv Hepheastus"

No comments: