September 20, 2010

"meinas eka tulla ilopisu housuun" joku sano Diilissä

pakkoruotsista keskustellaan taas - ja hyvä niin. minähän olen hyvinkin omistautunut sen poistamiselle vaikken mitään konkreettista olekaan saanut aikaan, kunhan auon leukojani. mutta pieni maa jossa on pakko osata kahta harvinaista kieltä? no toista, eli suomea, on ihan kätsy puhua kyllä, mutta eikö se siis riittäisi?

ja sitten ruotsia opettaa suomalaiset opettajat suomi-aksentillaan, ja tietysti tämä koskee monia muitakin kieliä... edellyttäisin kielenopettajalta kyllä asianmukaista aksenttia jotta ihmisillä olis edes joku tsäänssi oppia puhumaan ymmärrettävästi sitä vierasta kieltä. no kuitenkin siis, olin sitä meuhkaamassa että vittu ruotsi, on se nyt perkele ettei siitä pääse eroon.

kielten opiskelu pitäs olla kyllä enempi vähempi pakollista... englannin pakollisuus on vähän niin ja näin. on se nyt vähän helvetin hyödyllinen kieli ellei ole indo-kiinaan muuttamassa. ja sieläkin ne opiskelee englantia vaikkei siitä selvää saakkaan. eli kyllä mä ehkä pari kurssia englantia pistäisin pakolliseksi käytännön syistä, sillä pärjää myös ruotsissa! ja sitten pitäs saada valita lisää kieliä... pienillä kouluilla tämä tietty on ongelma enkä pistäisi valtion kassasta mitään miljardeja siihen että joka kyläkoulussa (heh, onko niitä vielä joku lopettamatta?) on tarjolla arabiaakin... mutta ala-asteella pitäisi pari vaihtoehtoa kyllä löytyä, sanotaan nyt vaikka 2, jos jossain keskellä metsää ollaan. eli tietty nää sit varmaan olis vaikka ruotsi ja englanti, mutta kunhan nyt saa valita edes jostain. ja ylä-asteella pitäisi englannin lisäksi olla tyrkyllä minimissään ruotsi, ranska, saksa, espanja ja venäjä. ja sit rahkeiden mukaan arabiaa ja kiinaa... isot markkina-alueet...


välillä mietin kuinka sopeudun takas suomeen sit joskus. ei tavallaan tunnu että hirveesti olis muuttunu mutta välillä huomaan jossain tilanteessa että olen kyllä. tulin tänne vähän relaamista oppimaan ja näin on tainnut käydä. aikataulu ei ole aina enää niin ihan justiinsa... suunnitelmat ja toteutus ei sittenkään kulje aina käsi kädessä... ja tänään isossa risteyksessä kun kävelin autojen seassa niin tajusin että juu ei, tää ei kyllä helsingissä käy ihan päinsä. ja se pisti mietityttää kun olen havainnut etten enää aina meinaa muista turvayötä, se ei oo täällä ihan niin "pakko"... tai ehkä siis on mutta siis... siihen kyllä opin varmaan helposti takas. remmit kii.

kotiinpäin tunneilta tullessa, kuljettajan kyydissä siis, siemailin firman vartijan mukaan tarjoamaa kahvia ja kun tehtiin uukkari valtatiellä ja lähettiin ajaa takas vastaantulevia päin (syy tuntematon: kuljettajan englanti olematon) niin ei ollut ollenkaan hassua. että pitäskö mun sittenkään ajaa sitä korttia täällä? no katotaan saako sitä aikaiseksi muutenkaan, asia ei ole edennyt yhtään.

1 comment:

Armas said...

Vapaa kielivalinta
ry ajaa samaa asiaa..

http://www.vapaakielivalinta.fi/