September 13, 2011

se on asia sillä viisiiin


työn löytäminen ei turkkia puhumattomalle ole Istanbulissa helppoa. eikä varmaan muuallakaan Turkissa, lomakohteita mahdollisesti lukuunottamatta. jos noin sanoo niin heti on joku neuvomassa että baariin tarjoilijaksi tai jollekin kansainväliselle yritykselle...   no hitsi eipä tullut itselle mieleen??

baarien perään kyselin ennen tänne muuttoa, myös kavereiden kautta, mutta mutu-tuntuma vahvistui eli ei onnaa. suurin osa asiakkaista on baarissa kuin baarissa turkkilaisia. ja jos ei esimieskään osaa englantia niin mitenkähän se toimisi. ja nyt tietysti palkkatasostakin on tullut infoa, se on pari liiraa/tunti -tasoa. jos kuitenkin opettelisi turkkia ja pääsisi Starbucksiin töihin siellä heillä maksetaan3.5tl/h. Sultanahmetin eli turistialueeen raintolassa saa tarjoilija jonkun 500tl/kk, tippien kanssa ehkä 1000tl. Mutta sesonkiaikaan päivät ovatkin yli 12 tuntisia. naistarjoilijoita ei juuri näe, mielenkiintoinen sukupuolijakauma.

niitä kansainvälisiä yrityksiä varmasti on jossain - minä en vaan löytänyt. suhteilla kannattais pelata itsensä sellaiseen, koska julkisissa ilmoituksissa ei ainakaan juuri näy paikkoja joissa ei turkkia tarvittaisi. sama ongelma joka paikassa eli vaikka Siemensin konttori olisi Berliinissä niin Turkissa puhutaan turkkia. end of story. katsoinhan mä myös mahdollisuuksia siirtyä silloisen Suomen työnantajaltani organisaation sisällä Turkin toimistolle mutta englanti ei riitä siellä. ymmärrettävää etenkin webbihommissa jos sivut on turkiksi, toim. huom. tänne tultuani olen pariinkin otteeseen selannut duuneja, ja englanninopettamista lukuunottamatta josta työtarjouksia sain useampia niin pari duunia löyty joista kyselin enemmän tai kävin haastattelussa. kerronpa niistä.

-osa-aika (klo 10-15 päivittäin) copywriter matkailu/hotelli-aiheiselle pikkufirmalle joka kokosi vihkosta näistä kohteista. 700tl/350e kk. 120tl kuussa olis pelästään mennyt matkoihin.

-paikallisen newspaperin proofreader. klo 9-18 ma - pe, +2-3 lauantaita/kk ellei kukaan oo lomalla tai kipeenä jolloin useammin (ei ylityöpalkkaa, tietty) ja torstaisin klo 22 asti. työpaikka lentokentän lähellä eli todella kaukana mistä tahansa, 1,5h/työmatka suuntaansa olis ollu. palkkaa tarjosivat 2600tl/kk.

-saksalainen yritys joka haki etätyönä jotain mobiilichätin pitäjiä osa-aika/vuorotyöhön. infositvat että aiheet saattavat mennä hieman tuhmiksi, ja koska palkka on tulos- eli viestipohjainen niin pieni paine flirttailla jne työssä olisi selkeästi ollut. 12c/vastaanotettu viesti ja käytännössä sanoivat tämän tekevän 6-12e/h yleensä.

skandikaverini joka on freelancer kuvaaja (ei kuitenkaan silleen nimekäs tai tosi kokenut vielä) on viimeisen 2 vuotta luonut suhteita studioihin ja kuvaajiin jotta saisi jalan oven väliin. tosi monesta paikasta on sanottu että ilmaiseksi voi tulla assaroimaan, ja siihenkin hommaan on jonoa. jos sitä tekee pari kuukautta niin voisi kai saada jotain hommia, mahdollisesti. hääjuhlakuvauksia joissa yritetään myydä heti paikanpäällä printtejä hän on tehnyt ja niistä maksetaan joku 150tl/ilta - ja koko ilta siinä meneekin. jos printit myy hyvin niin voi saada ekstraa. mutta tämä on pe- ja la-illan duuni.

se duuni mistä aina sanon että on helppo niin englannin opetus. jos puhuu hyvää englantia ja jenkki-, britti- tai aussiaksentilla. olen kyllä törmännyt ihan hiukan aksenttia omaaviinkin, esim. saksalaisiin. toisaalta muutamissa kouluissa juuri kaivataankin saksan- ja ranskan opettajia. koulut maksavat 15-25tl/h paitsi iahn parista pikkufirmasta olen kuullut joissa saisi esim. 30tl/h. tunteihin valmistautuminen, kokeiden tarkistus ym. vie sitten myös aikaa mutta siitä ei makseta eli tuntipalkka ei silleen ihan pidä paikkaansa. tunnetusti koulut ovat aika vaikeita ja vaativia paikkoja, 6 päiväistä viikkoa saa varmasti tehdä ja sosiaalinen elämä kärsii ilta- ja viikonloppuduunin takia. töihin pitää ehkä mennä toimiston kautta yrityksen tiloihin  mutta tästä ylimääräisestä juoksemisesta ei makseta. kaikkiin muihin asiattomuuksiin ja kuinka jengi pääsee kokeista läpi eri keinoin ja kuinka koulut kokoavat ryhmiä maksimoidakseen voiton niin on turha alkaa listaamaan, voi vaan todeta että semmoista aika säätöä se on. jos pystyy relaamaan niin kyllä sitä aikansa tekee. etenkin jos sattuu löytämään koulun jossa kohdellaan opettajia inhimillisesti.

ala- ja yläasteet sekä muut lasten opetushommat ovat toinen juttu. palkka voi näissä yksityiskouluissa olla esim. 2200tl/kk mikä on hyvin jos paikallinen opettaja lähtee 1400tl/kk tasosta. päivät ovat kuitenkin usein 8:30-18 vaikka tunteja ei olisikaan ja netti on täynnä kauhutarinoita siitä kuinka huonosti organisoituja koulut ovat ja opettajat päätyvät lastenvahdeiksi vaan. mutta hyvän duunin löytäneet ei varmaan netissä kirjoittelekaan, olen varma että niitäkin löytyy. tulikin mieleen yksi suomalainen joka opetti aasian puolella juuri tälläisessä koulussa, en muista että olisi valitellut, päinvastoin.

näin. duuniavautuminen :) nyt jatkan omiani. edessä kylpyhuonekalusteiden nimien suomentamista excelissä vajaa tunti ehkä. sitten meidän firman webbisivujen kääntämistä suomeksi wordpressissä (yllättävää kuinka vaikea itse kirjoittamaansa englantia on kääntää). ja siinä välissä jotain työhakemusmaileja ihmisiltä ja yleistä projektiorganisointia ja säätöä. norjalaisia ihmisiä kaipaan kovasti koska hommia sille kielelle on tulossa ja vakkarinorjalaisemme on lähdössä lomille. mutta ne on vähän kiven takana tässä kaupungissa.


No comments: