May 12, 2012

voittajaolo

tilasin nettikaupasta iphone-kuulokkeet kun vanhat katosi. no nettikaupassa asiointi on mulle melkeen päivittäistä mutta gittigidiyor.com on kokonaan turkiksi. pankkikortilla maksaminen oli uusi kokemus. yllätyn että se jopa toimi. puhelimeen tuli vahvistuskoodi ja homma hoitui.

Karoliinan blogissa oli meme, ja siellä lukee että vapaasti voi ottaa joten.... (ja otin koska on ihan jänniä kysymyksiä :)

1. Mika on tarkein arvo sinulle?
mikähän arvon määritelmä taas olikaan? öh. ja mitenkä? elämässä vai? tosi vaikee vastata yleisesti. wikipediasta löytyi ainakin seuraavanlainen jaottelu:

Merkittävä arvojen eli toiminnan oikeutuksissa tarvittavien elementtien jäsennys on seuraava:
  • Arvokkaaksi koettavat: luottamus, ystävyys, rakkaus, kunnioitus, läheisyys, omakulttuurisuus, sopusointuisuus yms.
  • Arvostettavat: tavaroiden, taitojen, oppineisuuden, kunniamerkkien, terveyden, tieteiden, taiteiden yms. arvostus.
  • Ihanteena pidettävät: rehellisyyden, nöyryyden, ahkeruuden, tasa-arvoisuuden, elämän kunnioittamisen, hyödyn maksimoinnin, tehokkuuden yms. ihanne.
  • Varsinaiset arvot: Kauneus, puhtaus, totuus, vapaus, oikeudenmukaisuus, pyhyys, moraalinen hyvä, kärsimyksen lievittyminen, tasapuolisuus yms. Nämä ovat tietynlaisia lopullisia arvoja, joihin päästään muiden pääluokkien arvoilla.
jos noista pitää valita vaan yksi ...RAKKAUS! huh huh miten tylsä olen :D mut hei oikeesti! rehellisyys on joo tärkee...  luottamus on tosi tärkee, ilman sitä ihmiskunta ei skulaa kovin hyvin, tehokkuus on yks mun iki-suosikeista vaikka se on ihan naurettavaa tavallaan...mut rakkaus, hohhoijaa :) jos pitäs tosta varsinaiset arvot listasta valita niin sit mun suosikki on ehkäoikeudenmukaisuus, koska jos se toteutuu niin monet muutkin arbt on kodallaan luultavasti (vapaus, totuus...). en kyl käsite miten kauneus olis mikään arvo? lukion estetiikan tms tunnit meni harakoille.

2. Jos voisit, muuttaisitko jonkin aiemmin tekemasi asian toisin?
periaatteessa kelaan et en. toki siis jos lähtis miettii ni joo sillon niis bileis 2006 olis voinu juoda vähemmän, ja niissä toisissa kans, ja sit ei olis siellä bileissä ollessa tarvinu tehdä jotain sen yhden tyypin kaa ja sit olis pitäny libanonin reissulle varata enempi aikaa ja ja ja...  mut ei noi mua kauheesti vaivaa tai en oikeesti harmittele. se libanonin pikareissukin, opin siitä jotain tai jos en niin voin ihmetellä sitä! 

3. Mita mielta olet Suomalaisten suhtautumisesta maahanmuuttajiin?
überpersuilu on musta rumaa ja tyhmää, "ne vie meidän duunit" on kai jo vanhentunut läppä, koska eihän ulkkis saa suomesta duunia melkeen millää. paitsi joku aasialainen nokiakoodari ehkä. nii ja siivoojaks ja bussikuskiks pääsee mut niihin ei oo kyl suomalaiset jonottamassa. ja naiset varmaan viedään jos ei kukaan muu tajuu ottaa ensin. mut ymmärrän huolen/vitutuksen ja muun pakolaisista tai verorahoilla elävistä. ulkkisten kotouttaminen ei oo kai toiminu kauheen hyvin ja sit ne jää itikseen istumaan ja ihmettelemään, etenkin naiset jää usein vaa kotiin eikä sit luo suhteita ja pääse yhteiskunnan menoon mukaan. pakolaisia ja muita ulkkiksia pitäs hyväksyä vaan jollain edellytyksillä, mitä ei varmaan joku EU taas hyväksyisi...mutta niinhän ne kanadassakin tekee, ottaa vaa koulutettuja ja potentiaalisia ihmisiä sisään. kanada on kuitenkin jonkunsortin sivistysmaa, miksei mekin saada tehdä niin? mutta siis pitäis olla jotain ei vaan porkkanoita vaan keppiä kans jotta maahanmuuttajat sopeutuis ja niistä sais ainakin jossain määrin veroja maksavia kansalaisia. työkkäri ym. tukien eteen pitäs tehdä jotain, josta siis on toki toivottavasti iloa ulkkikselle itselleen, eli työllistymismahdollisuuksia jne.

oikeastaan se on näin, mun nähdäkseni:
-pakolaiset: vaatimukseksi kouluun, kurssille, jne, työntämistä ja vetoapua
-itse työllistyvät ulkkikset tyyliin englanninopettaja: loistavaa, ei saa koskea
-työttömät ja/tai kouluttamattomat ulkkikset (jos on jotenkin päässyt maahan): sama kuin pakolaisten kanssa, eli tukea ja kohtuullisia edistysmisvaatimuksia.

ja jos ei niihin kohtuullisiin vaatimuksiin suostuis ni sit pihalle. ja väkivalta- sekä henkirikoksista tuomitut pitäs kans karkottaa mutta sehän olisi kamala ihmisoikeusloukkaus, jos henkilöllä olis kotimaassa vaikeat oltavat, oh no. mut oikeesti olen tota mieltä. ei kai riitä empatiaa jollekin olosuhteiden uhrille joka on vähän mokannut, esim. raiskaamalla naisen.

mut ei kai tää ollu mun pakolaisasenteista vaan suomalaisten. jotkut on musta liian rasisteja ja jotkut haluu vaan paijata kaikkea millä ei ole suomen passia. ulkomaalaisia ihan suotta pelätään mutta en mäkään tietty fantasioissani haaveile helsingistä jossa joka toisella naisella on huivi, olen aika kiintynyt suomalaiseen kulttuuriin ja niin kai moni muukin, ja sen menettämistä pelätään. jos ulkkisten sopeuttaminen onnistuu hyvin, niin oman kulttuurin ja suomalaisen kulttuurin yhdistäminen ei pitäis olla mahdotonta, on sellaisiakin maita jossa se on jotenkin onnistunut. mutta suomalaisilla on vielä vähän kehityksen varaa tossa, pitäs katsoa mahdollisuuksiakin.

4. Onko sinusta outoa, etta ihmiset jopa Suomessa tienaavat bloggaamalla?
ei - suomi on osa länsikapitalismia vaikka ehkä vähän perässä tulisikin näissä uusissa webbiasioissa. sit kun joku tienaa blogillaan Nepalissa niin olen impressed. ihan mahdollista kai sekin...

5. Jos ihmiset muistaisivat sinusta vain yhden asian, minka haluaisit sen olevan?
tosi vaikea ajatella tollasta, siis astua itsensä ulkopuolelle ja kuvitella maailma ilman itseä ja sitten yrittää "nähdä" että mitä toivoisi ihmisten ajattelevan. tai ehkä toi on ajatusleikille väärä lähtökohta? ironista ehkä mutta haluaisin ehkä että minut muistetaan 'mukavana' as in 'nice'. ironista siksi että en ehkä aina kovasti pyri olemaan sitä ja en varmasti ole kyseisen sanan klassinen esimerkki. on niin paljon muitakin kivoja juttuja joista vois olla muistettu; älykäs, hauska, antelias, lahjakas, hyväsydäminen tai vaikka 'päivän piristys'...hehe. jokunen noista pätee muhun mutta silti tuntuu että mukava olis se juttu.

6. Voiko sinun mielestasi ihmista arvioida menneiden tekojen perusteella?
joo, ja noin mä ainaki kai teen. mutta pitää myös ottaa mahdollinen tapojen muutos huomioon. eiks rekrytessä just vaik katota menneitä tekoja? pakko se on jollain ihmistä arvioida, ellei sit vaan tunne ihmisen auraa ja ajattele jotenkin buddhalaisesti että jokaisessa sekunnissa muodostuu oma maailmansa joka ei ole sidoksissa menneeseen. arviointi ja tuomitseminen on kuitenkin 2 eri asiaa. jos joku on vaikka ollu vankilassa taposta niin ei se viel musta ole showstopper, se kertoo jotain mutta ei kaikkea. 

7. Uskotko etta EU tulee jatkamaan eloaan nykyisessa muodossaan?
ei ehkä kauaa. kreikan voi vähin äänin poistaa jäsenlistalta jos eivät itse tajua. mistä tuli mieleen et kukaan ei huomasi jos romaniakaan ei yhtäkkiä enää olis jäsen. ah, paitsi ehkä helsinkiläiset, vois olla kaduilla aika tyhjää. mutta siis syvällisemmin, jos se multa suinkaan on mahdollista, ni EU:lla on aika tiukat paikat. varmaan jotain muutoksia on tehtävä... en tiedä mitä. lähetetään sinne fiksuja ihmisiä päättämään meidän puolesta? :)


vihdoinki viikonloppu. mut oli aika stressaava viikko. eilen oltii ulkona työporukalla, pomo halus viedä meidät kaikki (toimistolaiset) rakibalikille eli viina-kala illalliselle. arttu tulee maanantaina.

suomen ulkkis-asenteisiin vaikuttaa mun mielestä pelko vierasta kohtaan ja sit se et oleskeluluvallinen on oikeutettu kaikkiin etuhin mihin suomalainenkin (kai). ollaan tarkkoja siitä kuka käy yhteisellä kukkarolla. turkki ja moni muu maa on siinä erilaisia että kun ei oo yhteistä kukkaroa josta viedä niin ketään ei oikeastaan kiinnosta (ulkkikset). en tiedä onko jossain piireissä jotain muukalaisvihamielisyyttä tai ne vie meidän työt-asennetta, en ainakaan ole törmännyt. työluvan saannin mahdottomaksi tekeminen kyllä kielii jostain valtiotason pelosta, eli ihan isossa mittakaavassa pidetään huolta ettei ne vie meidän duuneja. sitten tää kirottu sairasvakuutus, pakollinen ja kallis. tosi reilua. en koe itseäni toivotuksi järjestelmän tai päätäjien toimesta. sen sijaan jokapäiväisessä elämässä en näe sellasia ongelmia kuin rasismi suomessa. ehkä jengi on niin busy potkimassa kurdeja päähän ettei muille jää aikaa? ihan vähän mauton läppä ...:( alan olla väsynyt, pitäis mennä nukkumaan.
No comments: