June 24, 2012

vaakakupissa syyria, turkki ja suomi

hiukan tuo syyrian veto ampua turkin hävittäjä alas mietityttää.  oikeasti turpaanko ne siellä kerjää? en nää mitään positiivista tai syyrialle hyödyllistä lopputulosta tuossa. en jaksa uskoa vielä että turkki yksin tai naton kanssa lähtisi syyrian, on siitä niin 'tyylikkäästi' vältelty jo niin pitkään. siellä saa hallitus tappaa vaikka koko kansan eikä muu maailma muuta kuin hissukseen päivittele. ja turkille se nyt ei vaan ole järkevää, on muitakin bisneksiä työn alla, kuten talouskasvu ja aborttien kieltäminen, ei nyt oikeesti ehdi ja jaksa jotain syyriaa ojentaa, ne on kuitenkin aika mitättömiä, se haitta mitä itselle koituisi ei vaan oo sen arvosta. mutta hävittäjän ampuminen on silti vähän wtf, kepillä jäätä? "me kelattii täällä hallituksessa et toi oppositio ei pidä taistelijoita tarpeeks busy niin aletaan ampuu naapurimaiden porukkaa aina jos tulee tylsää"- mitä jo siellä rajan tuntumassa harjoiteltiinkin joku aika sitten.

turkissa on aika eri tuntuista asua silleen kuin suomessa. suomi on lintokoto josta tarkastellaan maailman kriisejä rauhassa. venäjän kenraalien lausunnot, karjalan palautus ja kerjäävät romanit on suurin uhka.  kukaan melkeen ei tiedä mikä ja missä suomi on (tuskin monet venäläisetkään) ja se on ihan ok. turkki taas on aika iso ja kuvittelee olevansa joku imperiumi vieläkin. eikä silti, 80milj väestöllä (asevelvollisuus*) ja jollain nato-ohjuksillla joita löytyy joka notkosta niin kyllä ottaakin luulot pois aina joltain. mutta jos naauri siis ampuu hävittäjän niin ei oo silleen et "oh fuck, mitä ne oikeen meinaa??!!" vaan enempi niin että "vittuako te siellä soitatte suutanne...".

*lääkäri pohti että olisko ihan varuiks hyvä maksaa se armeijasta liukenemisen 2. osamaksu jo nyt, eikä vasta joulukuussa kun on eräpäivä, jos tässä nyt oikeen innostutaan niin siinä ei mee kauaa kun armeija peruu ne kaupat ja sinne saa lähteä sotimaan vaikka oliskin maksanut puolet. tietenkään lääkäriä ei sotimaan laiteta vaan jälkiä korjaamaan mutta yhtä kaikki ei sovi meidän itsekkäisiin pläneihin nyt. ehkä vielä tarkastellaan tilannetta ja sit käydään pankin kautta jos tuntuu siltä.


tuosta pääsenkin siihen mikä on hyvää ja huonoa suomessa ja turkissa ihan elämisen kannalta. ihan silleen omasta näkökulmasta. byrokratia-helvetin ja korruption tai niiden puutteen voi jättää ehkä listalta pois, on jo niin loppuunkulunut ja tuttu aihe. ja molemmissa on hyvä julkinen liikenne ja muutkin asiat tasoissa mitä ei olettaisi.

suomi+
-kaupoissa saa ostaa ja katsoa rauhassa ja on tilavaa eikä tanssimusa jumputa taustalla ainakaan ihan liian kovaa. (itseasiassa myyjiä ei ehkä löydä edes sillon kun tarvis.)
-paljon parjatut H&M ja kumppanit on ehkä huonoa halpiskamaa, mutta kriitikot eivät olekaan ehkä testanneet 'turkkilaatua'. monet turkkilaiset vastaavat halpismerkit on ihan hirveää roskaa, teettää vaan yhden koon vaatteita jotka hajoaa oikeasti kättelyssä (mulla sentään on monta vuotta vanhoja H&M vaatteita nytkin käytössä). H&M:llä on nykyään myymälöitä turkissakin, mutta se & Lindex, KappAhl, Ginatricot etc edustaa kuitenkaan tiettyä tyyliä ja laatua jota ei täällä joka kulmassa tai huokeaan hintaan aina ole.
-jonkun sortin tasa-arvo ja hyvät koulutusmahdollisuudet
-suomessa on huolenaiheet loppu joten reuhkataan lisäaineista ja maitopakkauksen paperin alkuperämaasta, onko tomaatissa E-jotain vai ei?
-halpa vesi, sähkö ja internet


turkki+
-ei kierrätystä. ei tarvii miettiä. roskat pussiin ja ikkunasta kadulle, siitä ne noukitaan joka yö tai jos on roskis lähellä niin ehkä sinne. sitäpaitsi erityiset keräilijäsedät penkoo roskia ja kerää sieltä lasia tai muovia kärryynsä ja vie ne kuulemma tehtaalle ja saa jotain rahaa.
-katueläimistä pidetään huolta.
-kaupan sedät voi antaa alennusta jos ei käteinen riitäkään tai sanoa että tuu maksaan huomenna. inhimillistä joustavuutta.
-melkeen kaikkea on saatavilla ja tehtävissä. vaikkei suutarilla olekaan 'hinnastossa' jotain kenkän kokoamispalvelua niin rahasta varmasti tekee iha mitä vaan.  jos ravintolasta on viini loppu niin kipaisevat äkkiä kaupassa lisää hakemassa. jne.
-tuoreet hedelmät ja vihannekset
-keskimäärin mukavat säät, tai ainakaan kesällä ei tarvitse katsoa säätiedotuksia ja miettiä vaatteita koska tasalämpöistä
-apteekista saa montaa nappia ilman reseptiäkin - ei aina hyvä asia mutta laitetaan nyt kuitenkin plussiin, on mun elämää helpottanut sen verran.suomi-
-kierrätys. se on niiiiin oikein ja niiiin hyvä, lähes pyhimyskamaa, mutta absoluuttisen subjektiivisesta näkökulmasta....  kellä on 21 neliön yksiössä tilaa 8:lle (tms) eri roska-astialle?? mä luulen ettei isommassakaan huushollissa niin helppoa ole. 
-se maailman paras terveydenhuolto on sittenkin ehkä vaan ok, terveysasema antaa ajan normisti ehkä viikon päähän jos et ole kuolemassa. ja totesin viimeviikolla että ei se suomalainen yksityinenkään aina niin hyvä ole. siinä meni 103e.
-kaikkien kädestä pitäminen. jos jossain joku tippuu kaivoon -sanomattakin selvää että kaivot on laissa käsketty peittämään- niin sisäministerin vähintään on erottava. joku hyppää kauppakeskuksessa -> verkotetaan kerrosten välit. arvostan perusturvaa ja sitä että tarjotaan palveluita kaikille, mutta evoluutiollekin pitäisi jätää jotain sijaa.
-alkoholilainsäädäntö. suomalaiset dokaa liikaa mutta tuntuu että lainsäädäntö hivuttautuu vaan kokoajan lähemmäs kieltolakia. jotain muuta pitää korjata, niinkun ehkä ajattelutapaa ja kulttuuria. 

turkki-
-edulliset vaatteet ja kengät on usein oikeasti tosi huonoja. nk. turkkityyli on ihan oma juttunsa, vuodesta toiseen perhoset, rusetit ja pitsi koristaa aikuisten turkkinaisten halpamuotia. koskee myös kenkiä. jos haluaa oikeasti kivoja vaatteita niin saa etsiä sen H&M-myymälän tai kalliimman turkkimerkin ja pulittaa paljon enemmän suhteessa (ja joskus absoluuttisestikin) kuin suomessa. alusvaatteet etenkin on hirveää roskaa, enkä edes ole nirso.
-myyjät kaupoissa on yli-innokkaita, monesti varmaan provikan takia, mutta silti. kauhea esittelynhalu ja tyrkytys, ihan paikallisillekin.
-tarjoilijat pyrkivät näyttämään ahkerilta siivoamalla pöytää joka käänteessä. hyvä kun haarukan saa lautaselle laskettua ja siinä vielä puoli annosta jäljellä, niin jo on tarjoilija tyhjentämässä pöytää. se on helvetin häiritsevää. 
-inhimillinen joustavuus toimii myös kaupansedän tai putkimiehen ahneuden hyväksi. asiakkaalta voidaan yrittää repiä kolminkertainen hinta ihan mistä vaan. valehtelu ja kieroilu ei ole vieraita ilmiöitä.
-ei oo mikroruokia, ei possua, ei siideriä eikä skumppaa (tai ainakaan helposti saatavilla)
-firmojen verkkosivut on heikkoja, harvoin englanniksi ja usein rikki/toimii vaan IE:llä jne. 

No comments: