May 23, 2013

tänään meillä kotona

se mikä kehitysmaassa (jos nyt niin rumaa sanaa saa käyttää, ja etenkään turkista, joka nyt on hieno maa, mutta suomen ja turkin tiettyjä eroja alleviivatakseni...) asuessa on hyvää niin saa vähän perspektiiviä. vaikka siihen että onko shampoossa jotain uusinta "pahaa" sulfaattia tai silikonia, ei sittenkään ole niin tärkeää...  tai siihen että mitä jos ei tätä pulloa nyt kierrätetäkään. se ilmastonmuutos on toki aika todella iso ongelma, mutta se "jokainen pullo on ilmastonmuutoksen pysäyttämisen alku"-ajattelu on vaan itsensä selkään taputtelua. toisaalta eläinten oikeudet kyllä kiinnostaa kovasti edelleen, sitä kai ihminen pystyy riisumaan jotain tärkeitä juttuja listalta kun ympäristö muuttuu, ja jotkut muut on tiukemmassa. kierrätyshän on hyvä ja sitä pitäisi tukea mutta mä oon keksiny että se pitäs tehdä keskitetysti jossain "jätteidenhuoltolaitoksella" eikä jokaisen kotona, kun ei se erottelu kuitenkaan täysin toimi siellä jälkimmäisessä. mutta se maksais työvoimaa. silti oon ihan sen kannalla. ja sulfaatittomia shampoita myydään siellä missä ihmisillä on varaa ja aikaa miettiä sellaisia, ja siinä ei tietysti ole mitään vikaa. 

ja yksi asia mihin myös saa perspektiiviä, lisää, on lähimmäisistä välittäminen. jos vanhusten on pakko olla jonkun sukulaisen hoidossa, on sekin hurjaa eikä siitä aina seuraa ensiluokkaista hoitoa, mutta ylipäätään ihmisillä ei ole sellainen "vanhus laitokseen ja joku vaihtamaan vaippa kerta päivään" asenne. suomessa yritetään antaa hyvää hoitoa ja ollaan ylpeitä että valtio maksaa aiankin osan mikä onkin hienoa mutta siellä niitä makaa yksin tuhansittain ja sit joskus on niitä surullisia lööppejä asioiden tilasta. ja yksinäisyys on varmaan kamalinta. no enpä minäkään ole mikään esimerkillinen sukulainen että hyvä tässä on puhua. mutta saa mulla tunteita ja näkemyksiä olla kun olen tätä nyt katellut.

IS:ssä oli juttu Turkin IKEAsta. lööppiä tuossa tietty haetta ja kuten jutussa kai lukikin (?) niin taustalla tietty IKEAn yleinen meininki ammattiliittojen suhteen, mutta se miten asiat turkissa tehdään, niin se on aika turkkilaista! ei ole ensimmäinen iso firma joka tulee turkkiin ja jonka paikallinen johto tekee asioita vähän omalla tavalla. tietty eihän kaikki voikaan globalisoitua silleen että olis samat hemmetin kahvitauot joka maassa mutta kaikenlainen uhkailu ja potkut kuuluu täällä peliin. ja sanon ton ihan neutraalisti mutta kokemuksen rintaäänellä :)

lääkäri sano eilen että tekee tänään moussakaa kun tulee kotiin. googletin nyt moussaka-reseptin ja voi hyvää päivää. katsotaan tuleeko se tehtyä, ajatuskin hirvittää vaikka minä en keittiöön lupautunut. osaahan lääkäri kokata, siitä ei ole kyse, mutta tarvii ostaa hirveesti aineksia ja koko iltahan tohon tuhraantuu. mutta olis se varmaan hyvää.
No comments: