May 03, 2013

turkittelun syvin olemus - ryminällä itään ja länteen

turkki muuttuu kovaa vauhtia. eilen ruokakaupan hyllyltä löyty Becelin "juokseva kasviöljyvalmiste" (vähän kuin tuo linkattu mutta ei toki noin moderni eli ei mitään omega-rasvoja tai sellasia hienouksia). sehän on varmaan täynnä kaikkia kemikaaleja jotka aiheuttaa syöpää ja on muutenkin epäcoolia, mutta poimin purkin iloisena mukaan, se on yksi tuote jota joskus on ollut ikävä kun suomesta lähdin. nyt vielä kun saatais prosessoidut mikrosafkat kauppaan niin sit olis aika kova. ei toki tarvis olla prosessoituja mutta sitähän ne kuitenkin on.

lähikaupan setä juoksee aina mun perässä ja jututtaa kun olen siellä hyllyjen välissä seikkailemassa. mullahan ei ole tapana ottaa ostoskoria koska aion ostaa vaan "ne pari juttua", ja sitten kauhon tavaraa syliini, mutta turkissa kaupan henkilökunta joskus puuttuu tilanteeseen kiikuttamalla mulle korin :) tämä lähiksen setä nyt kävi sitten multa poimimassa ostoksia ja vei ne kassalle valmiiksi sillä aikaa kun minä shoppailin. ehkä ensi kerralla otan korin, koska toi oli jo nolostuttavaa. ei mulla edes ollut paljoa tavaraa, mutta toi turkkilainen palvelukulttuuri vaan on niin.

tänään taitaa olla kansallinen surupäivä koska Fenerbahce ei päässyt johonkin euroopan liigan loppu-otteluun, kun hävisi Benficalle eilen. jännää että nyt tiedän jalkapallosta niin paljon enemmän kun asun täällä.

Hürriyetin juttu liittyen PKK-rauhanprosessiin ja "viisasten" ryhmään joka on asetettu markkinoimaan tuota proggista. noita viisaitahan on tossa joku 60, viihde-alan ihmisiä, ajattelijoita ja taitelijoita - mielipidejohtajia siis, mutta musta oli hauskaa kun tuosta uutisoitiin aluksi niin kävi ilmi ettei niiltä läheskään kaikilta oltu lysytty haluaako ne messiin. kuulivat siitä tyyliin toimittajalta. ja sit kun toimittaja kysyy et jahas oot tälläsessä ryhmässä, mitä te aiotte tehdä, niin eihän niillä ollut mitään tietoa mitä heiltä odotetaan. hallitus oli keksinyt tälläsen ryhmän ajamaan asiaa (joka toki on lähtökohtaisesti tosi hyvä vaikka syynä onkin enemmän AKP:n äänien kalastelu kuin mikään muu), ei kysy osapuolilta mitään ja sanelee ylhäältä mitä tyyppien pitäs tehdä, sit kun heitä juvittaa. varmasti näillä viisaille nt on asia selvinnyt ja ne on kiertäneet ympäri maata puhumassa tästä rauhasta ja osaavat hoitaa asiaa itselleen soveltuvalla tavalla siitä miten toi taas hoidettiin niin tulee mieleen juurikin toi mitä artikkelin kirjoittaja Mustafa Akyol sanoo eli "there is the right way, the wrong way, and the Turkish way."

nykyään saa melkeen joka päivä uutisista lukea jostain alkoholiin liittyvästä turkissa. aina on joku ministeri kieltämässä jotain tai vähintään motkottamassa, elokuvafestivaaleilla pidetään puhetta jossa valitetaan alkoholin näkyvyydestä elokuvissa jne jne. kun katsoo tätä OECD:n tilastoa alkoholinkulutuksesta niin turkin tilanne ei ihan heti vaikuta kovin pahalta... mutta päättäjillä onkin nollatolaranssi ;) niin vaan Kadiköyssäkin pari viikkoa sit käskettiin viinakauppoja sulkemaan ovensa klo 22. "hei meil on tälläi uus sääntö...  effective immediately". jep. no joidenkin "ei-viina"kappojen tiskin alta kotiinkuljetukset kuulemma viel onnistuu, mutta mä vanhana suomalaisena osaan ostaa juomani ennen sulkemisaikaa...  mutta tää on silti todella masentavaa ihan periaatteesta. ei edes mietitä sitä vaikuttaako tää näiden yksityisyrittäjien toimeentuloon sulkea muutama tunti etuajassa, ne myy kuitenkin muutakin kuin alkoholia...

juomien ostamiseen liittyen, vastapäinen ruokakauppa Dia juuri teki lisää hyllytilaa ja alkoi myymään alkoholia. kauppahan aukesi joskus vuosi sitten ja lupasivat että heidänkin valikoimaan alkoholi tulee. no todella, niin kävi. ja samana päivänä (kirjaimellisesti) kuulin että Ülker (Yildiz Holdingin firma) on ostanut Dian, ja se tarkoittaa että alkon myynti loppuu, varastot myydään pois mutta se on siinä. hyvin on taas viesti kulkenut. pääministerillähän on sidoksiaYildiz Holdingiin, joka ajaa uskonnollisia arvoja.

jaksan tosta alkoholista pauhata mutta siihen liittyvät rajoitukset ja kiellot tosi hyvin heijastelee näitä "pikku hiljaa" muutoksia mitä turkissa tulee AKP:n johdolla.

jos nyt tänään kuitenkin nauttisin vaan hyvistä turkkilaisista ruuista ja säästä, jookos?

No comments: