February 24, 2014

"kiitos Teemu"

nonii pronssia sitten. en jaksa olla kovin pettynyt. mutta vähän puristaa rinnasta kuitenkin...  satuin vielä perjantaina just ton kohtalokkaan välierämatsin jälkeen tapaamaan Hannaa (ruotsalainen). onneksi se tajusi pitää suunsa kiinni. viime keväänä se kuittaili jotain mm-kisojen katastrofista, en ottanu kauheen hyvällä.

Riku Rantala kirjoittikin suomen pilkunjyystöstä (kukas siitä ei nykyää kirjottas). se on vaan niin ettei ei asiat kieltoja poistamalla katoa. koska ei ne tyhjästä ole tippuneet vaan suomalainen kansaluonne on johtanut niiden sääntöjen luomiseen. kun jossain tapahtuu "virhe", suomalainen miettii kenen syy se on ja kuinka se voidaan estää. ihan hieno piirre, minä olen usein ylpeä tästä itsessäni. mutta sitten, kun se menee liian pitkälle eikä enää ymmrretä että joskus ikäviä juttuja tapahtuu EIKÄ NIILLE VOI MITÄÄN. maailma ei ole täydellinen. mutta suomalainen yrittää tehdä siitä täydellisen.

siinä on ehkä jotain samaa kuin siinä, kun amerikassa kuka tahansa voi haastaa kenet tahansa oikeuteen, mistä tahansa. jos mcdonaldsin kahvi on liian kuumaa ja tulee palovamma, niin suomalainen ei haasta mäkkiä oikeuteen vaan menee kuluttajavirastoon (ja lööppeihin). siitä päästään sisäministeriin jonka pitää vähintäänkin ottaa kantaa asiaan. joku lakialoitehan pitää myös tehdä, kahvien lämpötilasta on paras tehdä säännös (jos nyt siis hetki kuvitellaan ettei sellaista ole jo!). varminta olisi jos kaikki teolliset kahvilaitteet modifioitaisiin niin että niistä ei tule kahvia joka olisi säännöksen salliman maksimilämpötilan ylittävää. joku virastohan noita laitteita voi sitten tarkistaa jos niitä yritetään vielä maahantuoda. jo olemassaolevat teolliset kahvinvalmistuslaitteet pitää poistaa käytöstä vuoteen 2015 mennessä ja tilalle hankkia nämä uudet lämpötilasertifikaatin omaavat. muuten menee toimilupa. juu ja tämä koskee myös sitä pientä kahvilaa Joensuun Tuupakylässä, vaikka kahvintekoon käytettäisiinkin peruskahvinkeitinsä, koska kyseessähän on yritys joka valmistaa ja myy kahvia asiakkaille omissa tiloissaan. kahvinkeitin on silloin rekisteröitävä teolliseksi ja näin ollen samat säädökset sitä koskee. tämä ihan siksi että sehän olisi EPÄREILUA jos kaikkia ei koskisi samat säännöt, ja sopivan lämpöiseen mäkin tai abc:n kahviin tottunut asiakashan saa olettaa että samat säännöt ja aivot narikkaan-meininki pätee kaikkialla, ja näin ollen voisi teoriassa polttaa itsensä Tuupakylän mummon pitämässä kyläkahvilassa. joten lämpötilasertifioitu kahvinkeitin myös sinne, tai kahvila kiinni, koska kansanterveysriski ja katastrofivaara. ja kaikille samat säännöt :)

mä meinaan alkaa kokeilee erilaisia spagettireseptejä tässä ahkerammin, löysin sellasia reseptejä jossa on 3-4 raaka-ainetta (pastan lisäksi). pasta nyt vaan on mun lempiruoka-aine. ja sellainen, jossa on loputtomasti vaihtoehtoja vaikka aikaa olis vaan 15min. se onkin jotakuinkin ihanteellinen ruuanlaitoaika, takarajan ollessa ehdoton 30min, ja toi lähtökohta rajoittaakin ruuanlaittoa tai sitä, mitä kokkaan. siihen hommaan ei vaan mun mielestä kannata uhrata hirveesti aikaa kun kelaa että syömiseen menee vaan 15min, tai toki jos tekee isomman satsin ruokaa niin sitä voi syödä kahdella aterialla, jolloin ruuanlaittoon voi teoriassa uhrata hieman enempi. mutta olen tyytyväinen jos saan tehtyä jotain 20minuutissa (siis aktiivista keittiöaikaa) josta syö 2 päivää. täytyy huomauttaa että mun kokkausmotivaation puute ja nihkeys viettää keittiössä aikaa, sekä kärsivällisyyden puute, on tehnyt musta myös todella nopean ja tehokkaan ylipäätään, mitä pilkkomiseen ja kaikkeen siihen tulee. miinuksena hätäilyssä sitten on että pari kertaa (...) on ehkä ollu perunat tms hiukka raakoja. mut ainakin pasta on al dente eikä mitään ylikypsää mössöä. mutta teenpä mitä vaan niin mies kiittää ruuasta aina, siitä olen kiitollinen.

No comments: