September 03, 2015

erityyppisiä ymmärtämättömyysongelmia

nyt kun on lomat lomittu ja kotibileet suoritettu ym niin on energiaa ihan erilailla kaikkeen taas. töissä alkoi yks uusi projekti ja se innostaa, mutta aikaa riittäisi muuhunkin. menin sanomaan Artulle että jos sillä tulee mieleen jotain hauskaa testailtavaa tms niin voisin katsoa. sillä on työn alla harrastemielessä joku 3D-softajuttu joka kuulosti oikeestaa aika oudolta mutta no, mikäs siinä, katsotaan!! nyt asennan koneelle Unitya jotta saisin sen homman pyörii. yhdellä ystävällä on myös uusi bisnesidea jossa verkkokursseja ym. joten tarjouduin tsekkaamaan kuinka se skulaa. jotain pitää ihmisen ajallaan tehdä...

suomessa käy pakolaiskeskustelu kuumana. toki niin monessa muussakin euroopan maassa. se on totta että suomi ei ole vielä hyvä kotouttamaan pakolaisia, ja ihan mielin määrin kerralla niitä ei systeemi kestä ottaa, mutta suomalainen asenne ja meininki heijastuu hyvin siihen kun kitistään parista sadastakin. tai tuhannesta. kun opintotukeenkaa ei ole tullut korotusta sitten vuoden XY, niin ei me nyt voida tähän ainakaan laittaa rahaa, eikös? suomi on maailman maista jossain viiden joukossa joka edes antaa opintotukea. ja vanhuksistakaan ei pidetä huolta. totta. mutta pakolaiset ei oikeasti vaikuta siihen. suomi on rikas maa, ja on köyhempia ja rikkaampia maita joissa joko pidetään parempaa tai huonompaa huolta. kyse on prioriteeteistä ja miten rahaa käytetään (ei siis vaan tuen kohteet vaan järjestelmä, infra jne) ja elintasosta ym. suomessa laitossiivojankin palkalla voi about asua kalliossa, jos vähän vyötä kiristää. se onnistuu aika harvassa maassa (siis asua hipsteri-keskustassa siivojan palkalla). mutta kun mikään ei riitä. eli tuo ei kalliossa (tai haagassa tai pitäjänmäellä) asuminen ei riitä, siis että siihen on varaa. kun on niin huonot tuet yksinhuoltajana tai työttömänä että pääse viroonkin vaan kahdesti kesässä, se on rankkaa...  :( musta on kiva että mun työttömillä kavereilla on varaa mennä viroon (ja usein pidemmällekin, eikä kyse ole säästöistä), mutta se suomalaisten loputon valitus.....  joo, se on elintaso-asia, ja itsekin sorrun siihen. mulla on asiat niin hyvin pulkassa, että kun Subwayn huonopalkkainen newbie on hidas ja sekoilee näennäisen simppelien asioiden kanssa niin kiroan sen mielessäni alimpaan helvettiin. nuo on vaikeita juttuja, kun maailmassa on enempi huono- kuin hyväosaisia.

mietin sitä kun turkissa on 1,6 miljoonaa pakolaista jonkun arvion mukaan, mikä on ilmeisesti määrällisesti eniten maailmassa. ei siitä hirveää numeroa tehdä. paljon ihmiset lahjoittaa tavaraa ja kaikenlaista keräystä ja avustusjärjestö on, mutta yleisesti ottaen se on yksi aihe monen joukossa. ja nyt kun hukkuvat syyrialaiset on otsikoissa, niin jossain luki että turkin merivartiosto ym on tähän mennessä tänä vuonna pelastaneet/hakeneet/noukkineet merestä 18 000 jotain ihmistä, jotka oli ilm. matkalla kreikkaan. sanotaan nyt 18500 kun en muista oikeaa lukua. se on mun huonolla matikalla 1 pakolainen per  4324 kansalaista. se olis suomessa 1271. kuvittelen mielessäni otsikot, jos suomessa olis merestä pelastettu tänä vuonna tuo kappalemäärä vaikka venäläisiä tai ketä nyt vaan. kansa olisi raivona, joko siksi että nämä tyypit olisi nyt veronmaksajien kontolla, tai siksi, ettei kansainvälien yhteisö tee mitään kys. henkilöiden auttamiseksi kotimaassaan tai missä tahansa muualla kuin Suomessa. mutta eihän maita keskenään voi verrata ja se, miten pakolaisiin suhtaudutaan riippuu paljon aika monesta asiasta.

tuli taas tänään "pitkästä aikaa" (ei niin pitkästä, mutta en tunne muita vastaavia sanontoja) tilanne kun soitin lempilounasravintolaani, etten ymmärtänyt mitä setä luurin päässä sanoi. vaikka turkin ymmärrykseni on ok, niin puhelimessa se jotakuinkin puolittuu. oma moka kun menin kysymään mikseivät ole enää listattuna 'ravintoloiden kotiinkuljetussivulla' (suomessa kai Wolt on melkeen vastaava). mutta näitä tilanteitahan oli etenkin ekoina vuosina tuhansia. se on kummaa mihin kaikkeen tottuu. oli tilanne sitten se, että kaupassa kysyy asiaa X ja myyjä alkaa selittämään ummet ja lammet, tai kotibileissä jossa kokoonnutaan kohottamaan malja  ja joku pitää puheen. ja kaikki menee iloisesti ohi. ja siihen kohtaan nauhaa tulee vaan tyhjää, jos elämistä vertaisi muka-kätevästi nauhoittamiseen. eikä siinä ole mitään outoa, aivot menee hetkeksi pois päältä. ellei sitten ole niin "ikävä" tilanne että asia on todella tärkeä ja pitää pinnistellä ja pyytää toistoa, jotta ymmärtäisi. olennaista on päätellä, oliko asia joka meni ohi, tärkeä vai ei. yleensä voi jonkinlaisella varmuudella todeta, ettei se ole tärkeää, ja todeta vaan että OK, ja vaihtaa aihetta (tai kilistää maljoja muiden kanssa, tietämättä mille). kehonkielen ja prioriteettien arviointi paranee hemmetistä kun on vieraassa maassa...  :D mutta tuo tilanne helpottaa kieltä oppimalla, eihän siinä muuta. silti kätevä taito. tiedonjanoiselle ihmiselle vaan erikoista että oppii 'päästämään' kaiken toisesta korvasta ulos mitä ei ymmärrä. toistin myöhemmin kysymykseni pojalle joka toimitti ateriani ovelle, ja sekin asia selvisi. en tiedä oliko ongelma tosiaan vain puhelimessa, vai sanavalinnoissa vai aksentissa. 


No comments: