July 31, 2022

pandoja ym

hesarin juttu tyypistä joka luopui vegaaniudesta ’koska hammaskiille’ oli aika heikko. jutun pointti tuntui olevan että vegaanius pilaa hampaat. haastateltu tyyppi on syönyt välipalaksi sitrushedelmiä - mistä hampaat ei tykkää - ja tästä päätelmä on sit että vegaanius on huono.... tyyppi oli lisäksi käyttänyt jotain fluoritonta luomuhammastahnaa. tämäkin kai vegaaniuden syy. asiantuntijoita on jutussa haastateltu mutta kovin yksipuolisen viestin sanomisista saa, että vähän kantsis olla huolissaan jos on kasvissyöjä tai vegaani, varmuuden vuoks kantsis ehkä vetää pihviä tai kanaviillokkia? en ite oo tiukasti minkän ruokavalio-termin alla mutta se ei tarkoita ettenkö tietäs että vegaanit voi syödä ihan fiksusti. jopa niin että hampaat säilyy.... itseasiassa nyt tuli mieleen että mun tätihän joka on eläkkeelle jäänyt hammaslääkäri, on kasvissyöjä...  kiitos hänen olen suht hammastietoinen.

toinen hesarin juttu joka nosti verenpainetta oli Ähtärin pandoista. kuten muissakin eläintarhoissa ja vastaavissa niin kun ei eläimet halua "jostain kumman syystä" vankeudessa lisääntyä niin sitten sitä pakotetaan keinosiementämällä. ja puhutaan lajin säilymisestä, että hyvää me vaan tässä. ei liity mitenkää rahaan tai siihen mitä ihmiset haluaa. pandat on laiskoja lisääntymään luonnossakin mutta ovat kuitenkin selvinneet tähän asti. ja ehkä ne katoaa sukupuuttoon ja ihminen on siihen osasyynä, mutta eläinten pito vankina ja keinosiemennys ei musta jotenkin oo se oikee ratkaisu....  Ähtäri ja kaiki muutkin sais lähettää pandat takaisin ja niitä voisi seurata vaan luonnossa etäämmältä. niinku muitakin eläimiä, en usko että hirvet tai leijonatkaan haluaa olla häkissä.

aloitin vähän aika sitten taas uuden kirjan parissa. Toni Alarannan Turkin historia. Toni on tämän asian tuntija kyllä, olen pitkään seurannut ja mielellään nyt luen, ainakin alku on lupaavan selkeää. vähän aikaa sitten aloin kans kuuntelee Jyrki Kasvin omaelämäkertaa eli äänikirjana. se etenee hitaasti vaikka mielenkiintoinen onkin. mun on kyllä vaikea saada kirjoja loppuun asti... mutta en ota siitä mitään stressiä, sellasta se vaan on.

harvoin luen ilta-sanomia, ja vielä harvemmin kuuntelen Maija Vilkkumaata tai Anna Erikssonia, mutta se ei haittaa koska tää artikkeli antoi yhteenvedon mielenkiintoisista ulostuloista. Vilkkumaa on kommentoinut Erikssonin viihde-korkeakulttuuri -näkemyksiä ja just noiden kahde suhde ja ero on mustakin ihan mielenkiintoinen vaikkei mulla ole aiheeseen mitään tähdellistä lisättävää.


No comments: